09 martie 2012

Volane Daewoo Cielo - Cate modele exista ?

Am intalnit aceasta intrebare de cateva ori, inclusiv am vazut o contra destul de puternica la o secventa de vanzare. Un aspect important inainte de toate pe care trebuie sa-l stiti (poate nu toti il cunosc) este ca Cielo in alte tari s-a fabricat sub denumirea de Nexia. Spre deosebire de Cielo, Nexia a venit cu 3 variante de caroserie: berlina, varianta hatchback cu 5 usi, si varianta hatchback cu 3 usi. Dupa cum probabil stiti Cielo s-a comercializat doar in varianta berlina.

Ei bine, sa incepem prezentarea, exista 3 modele:



Acest model simplu vine pe autoturismele Cielo/Nexia ce sunt echipate cel mai slab, iar prin cel mai slab ma refer la inexistenta aerului conditionat, geamurilor electrice, proiectoarelor, etc. La noi (Cielo) acest model s-a introdus destul de tarziu, mai precis pe versiunile executive cel mai slab echipate, ele neavand nici macar turometru (in poza prezentata masina are turometru fiind o Nexia).





In urmatoarea imagine se afla volanul clasic daca putem spune asa, pentru modelul Cielo. El a fost prezent pe masinile noastre (produse in Romania) o lunga perioada de timp, mai precis de la inceperea productiei (1996) pana la sistarea ei (2007).





Acest volan dupa cum se poate observa are Airbag. El s-a introdus doar pe modelele Nexia, in Romania nu s-a fabricat Cielo cu aceasta optiune.




In articolele urmatoare o sa detaliez si alte aspecte de genul acesta, insa pentru alte autoturisme. Daca exista cereri ale dvs. specifice pentru ceva anume imi puteti mentiona la (vedeti sectiunea Contact).

03 martie 2012

Centura de siguranta - Sistemul de siguranta pasiva ce a facut istorie

Daca tot am discutat in articolele precedente despre cateva sisteme complexe de siguranta activa, astazi este timpul sa alocam un spatiu unui sistem ca si conceptie destul de simplu, ce insa a intrat in istorie pentru beneficiile lui d.p.d.v al sigurantei. Dupa cum ati remarcat obisnuiesc sa incep o prezentare cu o scurta istorioara, mi se pare o abordare corecta deoarece informatiile consider ca se acumuleaza corect cronologic.

Inca din anii de final ai secolului 19 au existat preocupari pentru centurile de siguranta, centuri ce aveau ca scop sustinerea fizica a oamenilor in diferitele lor activitati. Centurile veneau in ideea de prevenire a unui accident. In anul 1885 a fost brevetata de catre George Cayley prima centura de siguranta, putem spune deci ca George Cayley a inventat centura de siguranta ca obiect.

Timpul a trecut, masinile moderne au aparut, iar preocuparea pentru siguranta ocupantilor a crescut considerabil. Prima centura moderna in 3 puncte a fost dezvoltata de catre suedezul Nils Bohlin ce a si fost introdusa ca echipare standard pe masinile Volvo in anul 1959. Inventie ce, la mai bine de 50 ani de la aparitia ei, vedem ca inca isi are locul in echiparea standard a masinilor, ceea ce e cu adevarat remarcabil. De altfel Bohlin a castigat si numeroase premii plus recunoastere mondiala pentru inventia sa. Centura in 2 puncte fusese anterior dezvoltata si se observase prin teste specifice de siguranta auto ca randamentul pe care il oferea nu era tocmai cel asteptat, datorita acestui fapt centura in 3 puncte a fost, cu timpul, recunoscuta mondial ca o inventie deosebita.


























In imaginea alaturata aveti o centura in 3 puncte. Masinile moderne sunt echipate cu centuri in 3 puncte. Este posibil ca multi sa nu inteleaga la ce se refera termenul de 3 puncte, ei bine se refera la faptul ca centura este prinsa in 3 puncte de sustinere (vedeti sagetile din poza).




Desi pe autoturisme dupa cum am prezentat anterior in descriere nu au dat randament centurile in 2 puncte, ele totusi se folosesc in zilele noastre dar nu la autoturisme ci, de exemplu, in avion. In imaginea alaturata aveti o centura in 2 puncte. Spre deosebire de cea in 3 puncte ea se prinde doar in jurul taliei.




Exista de asemenea si centuri in 4 puncte. Scaunele sport prevazute cu centuri in 4 puncte se folosesc in special pe masinile de raliu.




Centurile de siguranta moderne in 3 puncte folosite pe masini sunt pretensionate. Probabil ati auzit de termenul centuri pretensionate. Ei bine asta inseamna ca in cazul unui accident centura pretensionata practic se strange aproape instantaneu cu scopul de a reduce eventualele miscari ale ocupantului in timpul coliziunii. O remarcabila idee din punctul meu de vedere mai ales daca luam in considerare faptul ca, in timpul coliziunii pentru un randament maxim al airbagului, pozitia ocupantilor trebuie sa fie una corecta.


Prima masina ce a fost echipata cu centuri pretensionate a fost Mercedes-Benz W126 (S-Class) in anul 1981. Intr-un articol viitor o sa discutam si despre Airbag.
Ca idee prima lege de obligativitate a purtarii centurii de siguranta a fost introdusa in Australia in anul 1970, iar primele centuri in 3 puncte pentru pasagerii din spate au fost introduse pe masinile Volvo in anul 1972.

Ca o concluzie centura de siguranta are o insemnatate deosebita, studii de-a lungul deceniilor arata ca avut un rol major, si are, in siguranta oferita ocupantilor unei masini. Rata mortalitatii a scazut foarte mult la cazurile ce purtau centuri de siguranta.

De asemenea, un lucru tare important ar fi intelegerea necesitatii purtarii centurii de siguranta in cazul pasagerilor din spate. In momentul unui accident pasagerul din spate ce nu poarta centura de siguranta poate fi proiectat (si cazurile arata ca de multe ori se intampla asta) prin parbrizul masinii chiar si cativa zeci de metri pe sosea, iar rata de supravietuire in cazul acesta este aproape zero. O falsa iluzie de siguranta este oferita pasagerilor ce ocupa locurile din spate doar pentru faptul ca se afla acolo si nu pe locurile din fata, in realitate dupa cum am spus, e doar o iluzie, sunt la fel de vulnerabili in fata unui accident ca si cei ce ocupa locurile din fata.

02 martie 2012

Dacia Logan - Cum sa identifici versiunile cat mai simplu

Am observat de-a lungul timpului foarte multe nedumiriri cu privire la versiunile autoturismului Dacia Logan, mai precis cum le identifici cat mai simplu. Ei bine in articolul de fata o sa discutam despre modelul cel vechi (2004-2008), poate multi nu stiu insa in anul 2008 s-a introdus un facelift major. Sa plecam initial de la a cunoaste cate versiuni are Loganul si, in linii de ordin general al importantei, ce aduce in plus fiecare. Deoarece pe internet circula numeroase informatii eronate cu privire la asta, consider articolul de fata ca fiind important tocmai pentru ca vine in intampinarea cititorilor cu informatii precise.

Versiuni:
Ambiance 1.4MPI / 1.5DCI - Airbag sofer
Preference 1.4MPI / 1.6MPI / 1.5 DCI - Airbag sofer si pasager, Servo-Directie, Geamuri fata electrice, 2 tetiere spate.
Laureate 1.4MPI / 1.6 MPI / 1.5 DCI - Airbag sofer si pasager, Servo-Directie, Geamuri fata electrice, 3 tetiere spate, Proiectoare ceata, Oglinzi electrice, Computer bord, Aer conditionat.
Laureate Plus 1.4MPI - Are in plus fata de versiunea simpla Geamuri Electrice spate si ABS.
Ambition 1.4MPI / 1.6MPI / 1.5DCI - Airbag sofer si pasager, Servo-Directie, Geamuri electrice fata+spate, 3 tetiere spate, Proiectoare ceata, Oglinzi electrice, Computer bord, Aer conditionat, ABS, Jante aliaj.
Prestige - Este echiparea de varf, vine in plus fata de Ambition cu un motor 1.6 16v, volan si schimbator imbracate in piele, o noua tapiserie, jante noi, bare si grila vopsite integral, indicatoare de bord albe, plus altele.

Sa incepem identificarile !

Prima versiune si cea mai slaba, anume Ambiance, se poate identifica:

Exterior  
Singura posibilitate de a identifica versiunea Ambiance din exterior este sa verificati daca are tetiere in spate. In cazul in care nu are este versiunea Ambiance. Daca incercati sa o identificati prin, sa zicem, lipsa proiectoarelor de ceata, pur si simplu nu o sa puteti deoarece nici varianta Preference nu are proiectoare de ceata.


Interior
Aici lucrurile sunt mai simple, aveti doua posibilitati, vizualizarea panoului unde sunt amplasate butoanele pentru geamurile electrice fata (in cazul in care ele nu exista, se confirma versiunea) sau, varianta cea mai vizibila ce e prezentata si in imagine, lipsa airbagului pentru pasager. O mare gaura in partea dreapta a bordului confirma ca masina pe care o analizati este varianta Ambiance.


A doua versiune ce o analizam este versiunea Preference, o versiune superioara celei prezentate anterior.


Exterior
Ca si in cazul precedent singura solutie de a identifica din exterior versiunea Preference sunt tetierele din spate. In cazul in care are 2 tetiere versiunea se confirma.

Interior

Din interior puteti identifica daca se confirma versiunea observand panoul prezentat in imaginea alaturata. In cazul in care butoanele geamurilor electrice exista (din grupul de 5 butoane de sus geamurile electrice sunt cele din extremitati) iar butonul aerului conditionat NU este prezent (ar trebui sa fie in acel cerc spre care este sageata din imagine indreptata) atunci versiunea se confirma, vorbim despre un Preference.

Urmatoarea este versiunea Laureate:


Exterior
Singurele elemente de identificare sunt capacele si proiectoarele de ceata. In cazul in care ar avea jante de aliaj versiunea ar fi Ambition, in cazul in care nu ar avea proiectoare versiunea ar putea fi una dintre cele doua enumerate anterior. Rezulta ca singura modalitate de identificare a versiunii este sa constatati daca are proiectoare de ceata (sageata rosie) si capace (sageata verde).


Interior
Daca observati doar plansa de bord nu puteti identifica corect verisunea. Aer Conditionat are si varianta Ambition, geamuri electrice fata plus Airbag are si varianta preference, se constata ca e imposibil doar privind plansa de bord sa puteti identifica corect versiunea, ar aparea confuzii.
Ceea ce trebuie sa faceti este sa priviti si plansa de bord (pentru a verifica prezenta Aerului Conditionat, vedeti in poza sageata) dar si panourile usilor din spate pentru a verifica prezenta manivelelor (vedeti sageata aferenta) pentru geamuri. In cazul in care ele sunt prezente versiunea se confirma.


In continuare analizam versiunea Ambition :

Exterior
Unica modalitate de a identifica versiunea Ambition este prezenta jantelor de aliaj. Este singura diferenta la exterior dintre versiunile Laureate si Ambition, ambele au 3 tetiere, ambele au proiectoare, insa dupa cum am precizat la analiza versiunii Laureate, ea nu are jante.


Interior
Prezenta geamurilor electrice spate este singurul element de identificare a versiunii Ambition. Butoanele pentru geamurile electrice spate dupa cum puteti observa sunt amplasate pe panoul de plastic ce se afla intre scaunele din fata. O pozitionare nefericita din punctul meu de vedere (ideea este preluata de la alte autoturisme mai vechi Renault).

Evident ca, prezenta geamurilor electrice spate elimina manivelele pentru geamuri ce se afla pe panoul usilor din spate.


Versiunea Prestige, versiune de top a Loganului.

Exterior
Versiunea Prestige se poate identifica din exterior destul de simplu deoarece are mai multe elemente de identificare. In primul rand jantele de aliaj sunt diferite fata de cele ale versiunii Ambition iar barele sunt complet vopsite (dupa cum puteti vedea in imaginea alaturata). Daca ati observat celelalte versiuni au o portiune a barelor ce este neagra, Prestige insa vine cu aceasta modificare estetica.



O alta deosebire o constituie oglinzile, dupa cum puteti observa ele sunt diferite fata de cele ale versiunilor anterioare. Aduc un plus atat din punct de vedere estetic cat si practic.



Grila fata face si ea parte din modificarile aduse versiunii Prestige, dupa cum se observa in poza ea este vopsita in culoarea masinii.


Interior




Volanul imbracat in piele precum si ceasurile de bord albe cu acele indicatoare de culoare rosie fac parte din elementele de identificare din interior.



Puteti observa alte elemente de identificare in imaginea alaturata. O plansa de bord cu un aspect putin modificat. Ornamentele de la ventilatie sunt acum argintii, iar nuca schimbatorului de viteze este imbracata in piele. Mai exista si alte elemente modificate la interior insa cele prezentate sunt suficiente pentru a identifica corect versiunea.

Important
Elementele de identificare prezentate in acest articol sunt OEM (Original Equipment Manufacturer). In cazul in care s-au adus modificari ulterioare, detaliile, evident, nu mai corespund. O alta situatie ar fi de pilda, sa zicem, daca unui Logan Preference i-ar fi montate proiectoare de ceata si o bancheta ce suporta 3 tetiere, el ar putea fi din exterior confundat cu versiunea Laureate.

01 martie 2012

Sistemul ABS - Siguranta activa ce se regaseste pe multe autoturisme

Am discutat in articolul precedent despre Sistemul de control al stabilitatii, un sistem complex pe care nu foarte multe autoturisme il detin. Astazi discutam despre un sistem mai comun si anume ABS (Anti-lock braking system) ce s-ar traduce mai pe intelesul tuturor ca "Sistem de antiblocare a rotilor". Incepem cu o scurta istorie si terminam cu modul in care functioneaza. In cazul ABS denumirea este comuna pentru toate autoturismele (am observat in precedentul articol ca sistemele de stabilitate au denumiri diferite).

ABS-ul are o traditie de remarcat, inca din anii '30 s-a inceput dezvoltarea lui. Ideea initiala de la care s-a plecat a fost aceea ca aeronavele ar avea nevoie de un asemenea sistem pentru o mai mare siguranta in momentul aterizarii. Dupa cum intuiti dimensiunea mare a aeronavei precum si viteza ridicata ce o are in momentul aterizarii plus pista ce e limitata ca dimensiune necesita o franare destul de violenta, iar o blocare a rotilor cu siguranta ar fi o mare problema, de aici a plecat si ideea.


In anii '50 sistemul a dovedit ca poate fi utilizabil pe motociclete, rezultatele au fost pozitive insa costul mare de productie a exclus teza aplicarii sistemului pe motocicletele de serie. Acelasi lucru s-a intamplat ulterior, in anii '60, cand a fost echipata si o masina de curse cu acest sistem, tot din cauza costurilor mari ABS-ul a ramas la stadiul de concept experimental ce insa se dovedise a da randament.

Dupa anii '70 s-a inceput adaugarea sistemului pe unele masini de serie ca Nissan, Chrysler, Cadillac ulterior Mercedes-Benz, Ford. Prima motocicleta de serie ce a fost echipata cu ABS a fost o motocicleta a producatorului BMW numita K100.

Sistemul functioneaza pe baza a patru senzori de viteza (unul pentru fiecare roata), valve hidraulice ce sunt amplasate pe sistemul de franare si o unitate centrala. Pare destul de dificil dar haideti sa simplificam. Senzorii transmit in mod continuu informtii catre unitatea centrala, cand aceasta constata pericolul unui blocaj (una dintre roti se roteste mai incet decat celelalte), cu ajutorul valvelor hidraulice scade presiunea in circuitul de franare micsorand forta de franare a rotii respective.


Spre deosebire de programul de control al stabilitatii despre care am vorbit si care actioneaza in toate cazurile mai bine ca soferul, ABS-ul poate actiona mai rau decat ar face-o in anumite cazuri un sofer cu experienta. Explicatia consta in faptul ca se pleaca de la ideea franarii masive (cu pedala la maxim) caz in care rotile s-ar bloca (fara ABS) iar distanta de franare ar creste considerabil. In cazul in care soferul are mare experienta si stapanire de sine poate frana progresiv, calculat, si poate obtine o distanta de franare mai buna cu o masina fara ABS decat ar obtine cu o masina cu ABS.

Totusi, e foarte greu sa anticipezi chiar si ca sofer cu experienta ce reactie ai si daca poti avea tot timpul o reactie adecvata in timpul unei franari violente, fiind pus in fata unui pericol iminent. De aceea personal gasesc mai multe plusuri in comparatie cu minusuri pentru sistemul ABS.


In momentul in care ABS-ul intervine pedala de frana o sa pulseze, ceea ce nu trebuie sa va sperie ! Exista multe situatii in care soferul este speriat de acest impuls si ridica piciorul de pe frana, moment in care evident probabilitatea de a mai opri in siguranta scade dramatic.

In cazul in care dupa momentul pornirii motorului, in timpul mersului, constatati ca martorul (indicatorul) ABS este aprins, inseamna ca sistemul NU functioneaza in parametri normali. Intr-un viitor articol o sa discutam despre indicatorii de bord la modul general, analizand cateva probleme comune.
.